30-01-2015

Bosbessen-Kruimeltaart!

In het weekend bak ik meestal iets lekkers. Dit kan een cake zijn, een taart of koekjes, of heel soms allebei ;-) Natuurlijk zonder toevoegingen en geraffineerde suikers. Mijn stelregel is: Door-de-week gebruik ik geen suikervervangers, dus ook geen kokosbloesemsuiker en honing alleen bij rauw gebruik zoals een lepeltje over de kwark of door de notenrepen. Die regel bevalt me prima, en dat houdt de kosten ook in de hand. Op deze manier is het gebruik van natuurlijke suikers ook niet zo prijzig, omdat je er maar 1x per week mee bakt en je doet je lichaam er een plezier mee door gewoon puur en suikervrij (of -arm, net hoe je het noemen wilt) te leven!

Voor dit weekend een heerlijke kruimeltaart om van te genieten! Suikervrij, glutenvrij, zuivelvrij en eivrij! Natuurlijk kun je deze taart ook aanpassen met ander fruit. 

Bosbessen-kruimeltaart

Ingrediënten voor een vorm van +/- 20 centimeter:

Voor de vulling: 300 gram bosbessen (uit de diepvries bij AH, je kunt ook blauwe bessen gebruiken)

Voor het deeg: 100 gram amandelmeel, 60 gram fijne havermout, 50-75 gram biologische yaconsiroop (of een ander zoetmiddel naar keuze), 1 theelepel wijnsteenbakpoeder, snufje Keltisch zout, 60 gram kokosolie (of roomboter), handje pecannoten, amandelschaafsel, evt. citroenrasp

Bereiding:

Verwarm de oven voor op 160 graden.

Mix alle ingrediënten voor het deeg in een grote kom, m.u.v. de pecans en het amandelschaafsel. Prak de kokosolie met behulp van een vork door het meel tot je een kruimelig beslag krijgt. Verdeel 2/3 van het kruimeldeeg in een bakvorm en duw stevig aan. Verdeel de bosbessen over de bodem en kruimel de rest van het deeg over de bessen. Verdeel de pecans en het amandelschaafsel over de taart en rasp er eventueel wat citroenrasp overheen. Schuif de taart voor 40-45 minuten in de oven.

Fijn weekend!

Liefs, Williene

Deel via social media

 
Print recept

47 Reacties

  • Marlena
    Marlena vrijdag 30 jan 2015 om 09:35
    Hoi williene Hoe groot was jouw bakblik? Wou hem voor weekend wel maken
    • Smakelijck vrijdag 30 jan 2015 om 10:03
      Ik had een langwerpig bakblik, maar het deeg past in een ronde vorm van max. 20cm. Succes!
  • H Van der Giessen
    H Van der Giessen vrijdag 30 jan 2015 om 19:57
    Waar koop ik wijnsteenpoeder of wat is de vervanger hiervoor? Ik zie jullie reactie graag tegemoet.
  • Corina Cozijnsen
    Corina Cozijnsen vrijdag 30 jan 2015 om 20:05
    Wijnsteenbakpoeder koop je bij de natuurwinkel bijv. Van het merk Tammi
  • Bianca gerritsen
    Bianca gerritsen zaterdag 31 jan 2015 om 00:32
    Hmmm lekker! Die gaat op mijn lijstje. Dank je wel :)
    • Smakelijck zaterdag 31 jan 2015 om 18:16
      Graag gedaan ;-) Succes met het recept!
  • rita
    rita zaterdag 31 jan 2015 om 14:26
    even wat anders, waar koop jij de kerrie djawa van Conimex, voor de Indische nasi? ik heb hem nog niet kunnen vinden, dus doe het nu zonder, maar wil het graag proberen met en is het een potje/ flesje. Ik zie hem niet staan bij de ketjap en zo van conimex. bedankt alvast.
    • Smakelijck zaterdag 31 jan 2015 om 18:17
      Deze is helaas uit de handel genomen. Ik gebruik er nu kerrie massala voor. Deze heb ik in de toko gekocht. Je kunt ook gewoon kerriepoeder gebruiken of een kerriekruidenmix van Jonnie Boer, deze zijn ook erg lekker.
    • rita
      rita maandag 02 feb 2015 om 10:51
      oke dank je, dan weet ik dat ik niet verder hoeft te zoeken, en bertha, bedankt voor je tip, als ik in de buurt komt kan ik daar eens langs gaan, en wie weet hebben ze hem bij de toko in veenendaal ook
  • Bertha
    Bertha zaterdag 31 jan 2015 om 19:50
    Ik heb de kerrie djawa bij de toko vandaan.in Harderwijk. Niet van Conimex trouwens..
    • Smakelijck zaterdag 31 jan 2015 om 20:00
      Oh, dat is goed om te weten! Bedankt voor je tip!
  • Anne
    Anne zondag 01 feb 2015 om 18:25
    De 75 gram honing had ik over de bessen gedaan. Verkeerd gelezen. Waarschijnlijk hierdoor is hij te nat geworden. Het is soort van appelcrumble geworden... maar wel lekker ;-)
  • Ria
    Ria maandag 02 feb 2015 om 21:09
    Ha Williene, Lijkt me heerlijk. Allen mag ik geen amandelen, en dus ook geen amandelmeel. Wat zou ik daar ipv kunnen gebruiken? Wel glutenvrij...
  • Smakelijck maandag 02 feb 2015 om 22:03
    Mag je wel andere noten, zoals bijv. hazelnootmeel?
  • Ria
    Ria woensdag 04 feb 2015 om 14:54
    nee helaas, alleen walnoten en maccadamias.....
    • Smakelijck donderdag 05 feb 2015 om 15:28
      Je zou dan van walnoten meel kunnen maken of gewoon speltmeel kunnen gebruiken. Succes!
  • Charlie
    Charlie donderdag 05 feb 2015 om 22:27
    Dit recept ziet er ook weer overheerlijk uit! Als ik bosbessen uit de diepvries gebruik, moeten ze dan eerst ontdooit zijn voor gebruik of maakt dat niet uit? Is speltmeel een waardige vervanger voor deze? Je hebt het hele bakblik inclusief de zijkanten bedekt met het deeg geloof ik hè? Morgen direct aan de slag. Vrijwel dagelijks plezier van je recepten! Erg fijn.
    • Smakelijck zaterdag 07 feb 2015 om 10:42
      Zelf heb ik ook bevroren bessen gebruikt en bevroren in de taart gedaan. Ik heb een bodem gemaakt, de bessen erin gedrukt en daarna het deeg erover gekruimeld. Geen zijkant dus, want het blijft een lage taart en de bessen houden het wel bij elkaar. Succes met je taart!
  • Petra C
    Petra C zaterdag 07 feb 2015 om 16:42
    Worden in dit recept blauwe bessen bedoeld? Die zag ik alleen maar bij de Jumbo, maar zit net te googlen en het blijkt wat anders te zijn. We zien wel hoe het smaakt. Het zit nu in de oven. 't Lijkt me erg lekker.
    • Smakelijck zondag 08 feb 2015 om 10:58
      Ja, Klopt ;-) Ik heb ze nog in de vriezer, maar je kunt ze ook bevroren kopen bij o.a. AH.
  • Charlie
    Charlie zaterdag 07 feb 2015 om 21:01
    Het was heerlijk! We hebben er weer van genoten! Had hem al op de manier gemaakt zoals je aangeeft alleen dus met speltmeel. Absoluut een top recept! Dankjewel!
    • Smakelijck zondag 08 feb 2015 om 10:57
      Leuk om te lezen dat met speltmeel het ook goed lukt! Fijn dat het een geslaagd recept was, Charlie!
  • Victoria
    Victoria zondag 08 feb 2015 om 18:14
    Vandaag voor visite gemaakt. Met de smaak dikke indruk gemaakt, maar de taartbodem bleef wat zompig (nat), waardoor het meer een vruchtencrumble leek. Erg lekker, maar zijn hier tips voor? Ik had overigens een velletje bakpapier op de bodem van de springvorm gelegd omdat ik niet wist hoe anders te voorkomen dat taart en vorm elkaar niet loslaten. Geijkte boter en bloem passen niet bij deze ingrediënten natuurlijk! Tips voor verbetering zijn welkom!
    • Smakelijck maandag 09 feb 2015 om 13:31
      Het klopt wel dat het een beetje kruimelig blijft hoor. Het is niet echt een vaste taart. Dat bakpapiertje is dan inderdaad wel handig ;-)
  • Carina
    Carina maandag 23 feb 2015 om 19:19
    Deze is echt heerlijk! Ik heb hem nu voor de tweede keer gemaakt. Zelf maak ik hem niet met bosbessen, maar met bosvruchten uit de diepvries. Ik lees net in je boek 'groenten' over zuurdesem afbakstokbrood bij de bruschetta's. Waar koop je dat? Groetjes Carina
    • Smakelijck maandag 23 feb 2015 om 19:42
      Leuk! Goed idee ook met bosvruchten. Afbakstokbrood koop ik bij AH van Excellent. Heerlijk!
  • Charlie
    Charlie zaterdag 14 mrt 2015 om 17:32
    Inmiddels al meerdere keren in verschillende variaties gemaakt. Erg lekker! Gebruik jij geurloze kokosolie? Het prakken door het meel heen vind ik best een klusje... Nog tips daarvoor toevallig? Ik vroeg me af of het met roomboter ook zou lukken, wat denk jij?
    • Smakelijck zaterdag 14 mrt 2015 om 20:22
      Goed om te lezen, Charlie! Ik gebruik altijd extra vierge kokosolie. Met roomboter lukt het ook hoor, succes!
  • Rita
    Rita vrijdag 04 sep 2015 om 19:13
    Ik heb geen klein bakblik, kan de taart ook in een ovenschaal?
    • Smakelijck maandag 07 sep 2015 om 09:27
      Ja hoor!
  • Desiree
    Desiree woensdag 20 jul 2016 om 11:02
    Een echte aanrader! Deze taart (6pers) gemaakt. Smaakte heerlijk, je proeft er bij wijze van spreke niets 'gezonds' aan. Wel is de taart niet in een punt te serveren, omdat deze afbrokkelt.
    • Smakelijck woensdag 20 jul 2016 om 11:05
      Fijn dat het in de smaak is gevallen!
  • Jenneke van Dalen-Bos
    Jenneke van Dalen-Bos zondag 28 aug 2016 om 19:35
    Ik heb een notenallergie. Kan ik in plaats van amandelmeel speltmeel gebruiken?
    • Smakelijck maandag 29 aug 2016 om 10:16
      Zie bovenstaande reacties, dat kan.
  • Geerke
    Geerke donderdag 08 feb 2018 om 17:41
    Hoi Williene, Kan ik de bosbessen vervangen voor appels? Groetjes, Geerke
    • Smakelijck vrijdag 09 feb 2018 om 09:17
      Ja hoor, lijkt me heerlijk :-)
  • Marlena
    Marlena dinsdag 16 okt 2018 om 12:11
    Hoi williene Hoe veel gram is bij jou een theelepel wijnsteenbakpoeder en / of backing soda? Ben er al paar keer mee de mist ingegaan en dat is zo jammer en vies
    • Smakelijck dinsdag 16 okt 2018 om 12:26
      Zo precies kijk ik nooit :-) Ik strijk ze niet af, maar heb er ook geen enorme kop op zitten. Bij baksoda moet je altijd een zuur ingredient gebruiken, anders proef je dat inderdaad terug met een vieze smaak.
  • Dianne
    Dianne vrijdag 23 nov 2018 om 17:27
    Kan je de kokosolie ook vervangen door iets anders? Mag niet dierlijk zijn... Groetjes, Dianne
    • Smakelijck zaterdag 24 nov 2018 om 13:56
      Een andere plantaardige vetsoort?
    • Petra Heuvel
      Petra Heuvel woensdag 14 okt 2020 om 00:40
      De bessentaart was heerlijk met volkorenspeltmeel.
      • Smakelijck woensdag 14 okt 2020 om 10:12
        Fijn!
    • Carolien
      Carolien vrijdag 05 aug 2022 om 16:26
      Hoi Williene, smelt je de kokosolie eerst voordat je het door het meel heen prakt?
    • Carolien
      Carolien vrijdag 05 aug 2022 om 16:26
      Hoi Williene, smelt je de kokosolie eerst voordat je het door het meel heen prakt?
      • Smakelijck maandag 08 aug 2022 om 12:31
        Nee, anders zou dit bij de beschrijving staan :-)
    • Ilse
      Ilse zondag 29 jan 2023 om 14:45
      Wat een heerlijk en gezond recept! Hij viel hier thuis heel goed in de smaak en super leuk om met mijn dochter van 4 samen te maken????
      • Smakelijck maandag 30 jan 2023 om 15:04
        Fijn!
Laat een bericht achter!
255