27-05-2014

Blender, sapcentrifuge of slowjuicer?


Blender


Een blender gebruik je om hele vruchten te vermalen. Je voegt een hele banaan toe, partjes appel, peer of wat dan ook, uiteraard wel enkel het eetbare gedeelte, dus geen bananen- en sinaasappelschillen ;-) De blender maalt het in z'n geheel fijn en er ontstaat een vezelrijke, dikke smoothie. Om de smoothie drinkbaar te maken kun je er versgeperst sinaasappelsap aan toevoegen mét het pulp voor de extra vezels, maar een glas water of een glas amandelmelk toevoegen is ook erg lekker!

Het voordeel van de blender is dat alle voedingsstoffen, maar vooral de vezels behouden blijven. Je kunt de smoothie opvullen met bijv. lijnzaad of chiazaden, maar ook havermout of andere voedzame zaden of pitten. Doordat je dit toevoegt en door de hoeveelheid vezels vertraagt dit sterk de opname van de vruchtensuikers en daardoor gaat je bloedsuikerspiegel ook niet zo erg pieken. In een smoothie kun je ook heel goed groenten verwerken.

 



Sapcentrifuge

Een sapcentrifuge is bedoelt om het sap uit je groenten of fruit te halen. Je voegt de hele vrucht toe, het apparaat maalt dit helemaal tot pulp en het sap gaat door een hele fijne zeef naar buiten en je hebt enkel, pure vruchtensap, zonder vezels en stukjes. De vezels, blijven dus achter in de machine. Doordat je sapje geen vezels meer bevat, zitten er veel fruitsuikers in. Hierdoor gaat je bloedsuiker van pure sapjes wél schommelen, vooral als je zoet fruit gebruikt. Bovendien is het schoonmaken van een sapcentrifuge wat meer werk, dan bijvoorbeeld van de blender. Jammergenoeg gooi je de voedingsvezels en voedingsstoffen weg (de pulp). Je kunt deze uiteraard hergebruiken, en hier zijn ook leuke recepten van, maar in de praktijk komt daar vaak niet veel van.



Slowjuicer 

Een slowjuicer doet eigenlijk hetzelfde als een sapcentrifuge, alleen dan in slowmotion ;-)
Een sapcentrifuge gaat razendsnel te werk en de rasp draait op hoge snelheid rond, een slowjuicer maalt, kneed en perst waardoor er meer sap uit de vruchten wordt gehaald. Op deze manier zullen er vast meer vitamines behouden worden, maar je scheidt nog steeds het sap van de vezels, waardoor je dus veel voedingsstoffen weggooit. Bovendien blijven het fruitdrankjes, en door het gemis van vezels neemt je lichaam de fruitsuikers razendsnel op en gaat je bloedsuiker ook hiervan pieken.

Voor mij is de keuze van deze 3 apparaten dus niet zo moeilijk, ondanks alle veelbelovende verkoopverhalen, blijf ik er bij dat de blender het beste apparaat is voor de beste sapjes en smoothies. Je behoudt de vezels, en daardoor ook een meer gevuld en verzadigd gevoel. Er gaan verhalen dat een blender niet het juiste apparaat is, omdat het teveel verhit zou worden door de snelheid van de mesjes onderin de machine. Je kunt dit opvangen door de machine op rustige snelheid z'n werk te laten doen, maar de verhitting in een blender is echt minimaal en maakt op rustige snelheid geen voedingsstoffen kapot.

Fijne dag!

Liefs, Williene

Deel via social media

 
Print recept

4 Reacties

  • Anja
    Anja woensdag 08 okt 2014 om 12:07
    Ik gebruik de staafmixer voor smoothies ideaal
  • Margje
    Margje vrijdag 11 sep 2015 om 14:58
    Ik gebruik dagelijks mn blender voor smoothies en de sapcentrifuge staat ongebruikt in de kast. Toch was ik benieuwd naar het verschil slowjuicer en sapcentrifuge na een demo van Versapers. Dus samen met een vriendin sapjes gemaakt. Maar ik ben 'om'; een sapcentrifuge kan niet tegen de slowjuicer op,simpelweg doordat de sapcentrifuge,in ons geval, de helft minder sap gaf! Zonde natuurlijk! Maar.. het blijft een punt dat er zoveel vezels verloren gaan in allebei de apparaten. Vooral bij het fruit vind ik dat jammer ivm de fruitsuikers. Ik blijf daarom maar mn blender gebruiken en dromen van een slowjuicer
  • Margje
    Margje vrijdag 11 sep 2015 om 15:02
    Mn vorige opmerking is niet compleet.. hier het vervolg; Williene jij hebt inmiddels ook vast meer ervarigen met de slowjuicer. Wat is je ervaring nu? Want ik vind het een prachtig apparaat waar je heerlijke groentesapjes mee maakt. En hij werkt ook erg mooi..
    • Smakelijck maandag 14 sep 2015 om 09:19
      Ha Margje, Sapcentrifuge zat destijds bij mijn keukenmachine maar gebruik ik ook nooit. De slowjuicer is wel heel waardevol inderdaad voor groentesappen e.d. Het pulp gebruik ik vrijwel altijd weer in soepen, of door de macaroni-saus o.i.d. dus dat komt wel op! Ik hou een beetje de 80-20 regel aan, 80%groente in de sapjes en 20% fruit. Dat werkt goed. Maar ik pak wel sneller de blender hoor, doe het niet heel vaak.
Laat een bericht achter!
251