25-11-2013

Banaan-havermout koekjes!


Er is steeds meer vraag naar lekkernijen die glutenvrij zijn. Nu ben ik van mening dat, tenzij je er uiteraard echt last van krijgt, we prima tegen gluten kunnen, alleen niet in de hoeveelheid die we gewend zijn te eten. Als je bij alle maaltijden (denk aan ontbijt, lunch en avondmaaltijden maar ook tussendoor) gewend bent (veel)granen te eten, tja, dan is de kans groot dat je er teveel van krijgt in verhouding tot andere belangrijke voedingsbronnen (groenten, fruit en noten bijvoorbeeld).

Als je echter met mate gluten eet in de vorm van (biologische) spelt, boekweit, amaranth, rogge, etc. dan kan dit een uitstekende aanvulling zijn van voedingsstoffen (denk bijv. aan b-vitaminen en voedingsvezels). Belangrijk is dat je varieert in granen! Als je 's ochtends of 's middags een broodmaaltijd vervangt door bijv. fruit/groenten in de vorm van een salade of soep, en tussendoor veel noten/zaden/groenten/fruit eet, én 's avonds een kleine schep aardappels/(spelt)pasta/zilvervliesrijst eet en verder veel groenten dan is volgens mijn mening niets mis met het nuttigen van granen. Variatie is wél belangrijk, zo krijgt je lichaam verschillende voedingsmiddelen binnen. En dat geldt niet alleen voor granen, maar voor álle voeding die je eet.

Maar bij deze tóch een recept dat glutenvrij is, maar ook suikervrij én zuivelvrij! En dan ook nog eens heel gemakkelijk te maken!

Banaan-havermout koekjes!
Ingredienten voor 12-15 stuks:
100 gram (glutenvrije) havermout, 2 rijpe bananen, 35 gram hazelnoten (of andere noten naar keuze), 20 gram geraspte kokos, 3 eetlepels biologische honing, 35 gram rozijnen, snufje kaneelpoeder
Bereiding:
Verwarm de oven voor op 180 graden.
Prak de bananen fijn met behulp van een vork tot het puree is. Hak de noten grof. Meng dan alle ingredienten met elkaar tot een beslag. Maak met behulp van een lepel koekjes op een vel bakpapier en maak ze mooi plat. Bak de koekjes in de oven bruin en gaar in 20 -25 minuten.
Tips:
*Je kunt met deze koekjes lekker varieren door verschillende noten toe te voegen.
*Voeg eens cranberry’s toe in plaats van rozijnen!
*De koekjes worden lekker fris als je kleine stukjes appel toevoegt!
Eet Smakelijck en een fijne dag!

Liefs Williene

Ps: heb jij al op Smakelijck gestemd voor de beste foodblog award? Klik hier linksboven op de banner en vul het formulier in! Dankjewel!

Deel via social media

 
Print recept

23 Reacties

  • femkefemke
    femkefemke zaterdag 08 feb 2014 om 13:00
    Ik heb zojuist de ingrediënten gemixt, en ontdekte dat de honing hier helaas nodig is om de ingrediënten aan elkaar vast te laten plakken. Ik zou het toch het liefst zonder honing maken, maar met kokosbloesemsuiker. Moet ik dan gewoon minder havermout toevoegen, als het toch nog één deeg moet worden?
    • Smakelijck E-nummer vrij! zaterdag 08 feb 2014 om 17:56
      Je zou even kunnen spelen met de ingrediënten. Banaan plakt natuurlijk ook. Zou inderdaad wat minder havermout toevoegen en dan toevoegen tot je een goed deeg hebt! Succes!
  • moepsje
    moepsje woensdag 27 nov 2013 om 10:32
    Ik heb ze idd uit je boek gemaakt. Een GEWELDIG boek! Heb het bananenbrood ook gebakken, heerlijk! Ik ga de koekjes nogmaals bakken, maar dan dunner. De smaak is heerlijk. Met kaneel en/of koks lijken ze me ook heerlijk, of cranberrys, je kunt eigenlijk zoveel kanten op;)
    • Smakelijck E-nummer vrij! donderdag 28 nov 2013 om 14:37
      Dankjewel! In m'n boek zijn wel andere dan deze, die zijn met meel en deze niet! De titel kan wel wat verwarrend zijn, daar kwam ik later pas achter ;-)

      Leuk om te lezen dat je blij bent met het boek ;-)

      Succes!

  • Jetty
    Jetty maandag 25 nov 2013 om 19:10
    Zaterdag ook net banaan-havermout koekjes gemaakt! Nog eenvoudiger dan dit recept, namelijk (voor 5-6 koekjes):

    prak halve baan, doe er 15 gram kokosrasp en 15 gram havermout door, kneed ze en maak er balletjes van, maak ze met een vorm plat en bak ze 20 min. in de oven.
    Ze horen wat taaiig te zijn.

    Grappig dat ik nu een bijna zelfde recept hier tegenkom :).
    • Smakelijck E-nummer vrij! maandag 25 nov 2013 om 21:35
      Wat leuk! Het basisrecept is helemaal eenvoudig, want je kunt met alleen havermout en banaan al koekjes maken. Door er van allerlei lekkers aan toe te voegen worden ze alleen nog maar lekkerder ;-)

  • debora
    debora maandag 25 nov 2013 om 15:03
    ben benieuwd hoe ze smaken,... ik heb ze als 1 plak in de oven gemikt, t is toch maar voor ons zelf, en dan vind ik een schaal brokken ook altijd wel iets hebben en makkelijk ;-)! nu nog een groene smoothie gereed maken voor als de kinderen straks uit school komen, die ben ik de kinderen aan het leren drinken (en dat geeft wel eens gekke gezichten ;-))! daar tegenover mogen ze daarna altijd iets zelfgebakkens eten... doei... en bedankt weer willienne!
    • Smakelijck E-nummer vrij! dinsdag 26 nov 2013 om 13:28
      Ach, wat jammer! Ik was er al bang voor omdat je één plak had gemaakt. Dunne kleine koekjes zijn met dit soort recepten het lekkerst, omdat de randjes dan knapperig worden.

      Hopelijk hebben de kipjes gesmuld ;-)
    • debora
      debora dinsdag 26 nov 2013 om 07:42
      ik denk dat ik ze de volgende keer dunner uit moet strijken, ze zijn gelijk bij de kippen beland, taaie brokken ;-) ... ik vond ze ook niet lekker.. en dan weet ik eigenlijk al genoeg!
      nieuwe ronde, nieuwe kansen.
    • Smakelijck E-nummer vrij! maandag 25 nov 2013 om 18:54
      Nou, ben benieuwd of dat is gelukt? In één grote plak? Leuk, kinderen en smoothies ;-) Vooral die gezichten die ze trekken bij groen krokodillensnot...

      Succes weer!
  • Grace
    Grace maandag 25 nov 2013 om 14:13
    Lekker lijkt me. Dank je wel.
  • Andrea
    Andrea maandag 25 nov 2013 om 10:19
    Super! een gezond recept, waar ik voor mijn kleine allergische mannetje niks meer aan hoef te veranderen. Heel erg bedankt! Ik ga het zo gelijk proberen!
    groetjes Andrea
    • Smakelijck E-nummer vrij! donderdag 28 nov 2013 om 14:35
      Haha, geweldig! Leuk dat ze goed gelukt zijn!
    • Andrea
      Andrea donderdag 28 nov 2013 om 08:46
      Ze waren heerlijk. Hij vraagt standaard: 'hoeveel mag ik er', als ik met de koektrommel aan kom.
    • Smakelijck E-nummer vrij! maandag 25 nov 2013 om 10:28
      Succes, Andrea!
  • moepsje
    moepsje maandag 25 nov 2013 om 09:42
    Een nagenoeg zelfde recept staat in het kookboek, die heb ik afgelopen zaterdag gemaakt. (zonder kokos en kaneel dus) Maar bij mij waren ze taaïg en niet krokant. Weet jij wat er verkeerd is gedaan? De smaak was goed.
    • Smakelijck E-nummer vrij! maandag 25 nov 2013 om 10:28
      Bedoel je in het boek Smakelijck? Want hierin staat ook inderdaad een banaan-havermout koekje, maar wel heel anders omdat daar wel speltmeel, bakpoeder e.d. ingaat. Door de banaan worden ze inderdaad niet erg krokant, maar door de koekjes heel dun te maken en zo te bakken worden ze wel krokanter. En zelfgebakken koekjes zijn de dag zelf vaak het lekkerst, daarna verliezen ze hun knapperigheid.

      Succes!
  • Ans
    Ans dinsdag 14 okt 2014 om 13:04
    is het voor dit soort recepten ook nodig om de havermout voor te weken? Heb tot nu toe nog nooit geen havermout gebruikt en zie dat je het moet voorweken of is dat alleen als je het als ontbijt eet. Ze liggen nu af te koelen, ben benieuwd, dit is zonder voorweken.
    • Smakelijck dinsdag 14 okt 2014 om 15:54
      Nee hoor, voorweken hoeft niet bij koekjes e.d! Eet smakelijck!
  • Nicky
    Nicky dinsdag 09 aug 2016 om 15:18
    Mijn koekjes zitten nu 30 minuten in de oven maar lijken niet knapperig te worden. Wat doe ik fout ?
    • Smakelijck woensdag 10 aug 2016 om 12:42
      Deze koekjes worden niet heel knapperig. Het helpt wel als je ze zo dun mogelijk maakt.
    • Olga HofmanHoi
      Olga HofmanHoi donderdag 13 aug 2020 om 14:05
      Hoi Wiliene, Wat genieten wij van je recepten. Ik heb nu twee boeken van je en ik sta nu veel vaker in de keuken om iets lekkers en verantwoords te maken. Ik heb nu de bananen havermout koekjes gemaakt en vraag me af hoe lang je dit soort zelf gemaakte koekjes kan bewaren. Ik lees dat ze in de koektrommel kunnen dus dat is fijn. Ik ga de volgende keer deze kokoskoekjes maken. Heerlijk! Olga
      • Smakelijck donderdag 13 aug 2020 om 21:54
        Wat leuk zeg! Dankjewel voor je reactie. Zeker met dit weer zijn ze niet heel lang houdbaar. Met normaler weer 2-3 dagen ongeveer. Succes!
Laat een bericht achter!
268