16-05-2012

Appelkruimeltaart met volkorenmeel, palmsuiker en honing!

Met het regenachtige weer van gisteren hadden m'n zoontje en ik echt zin om iets lekkers te gaan bakken na schooltijd. Ik besloot om m'n favoriete appelkruimeltaart eens te gaan uitpoberen in de 'gezonde versie' ;-) Ik moest wennen aan de nieuwe look (donkerbruin) maar de smaak was boven verwachting. Ik heb nu de cakebodem met gewone bloem gemaakt maar de kruimellaag met volkorenmeel. In combinatie met de palmsuiker (donkerbruin) werd het erg bruin maar wel een lekkere smaak, het proeft een beetje naar bastongekoeken... Vind je volkorenmeel nog een stap te ver gaan kun je natuurlijk ook gewone bloem voor de kruimellaag gebruiken maar je proeft er maar weinig van, alleen de kleur is anders. Verder had ik de taart nog gepimpt met noten, cranberry's en rozijnen. Zeker het proberen waard!

Appelkruimeltaart:

Cakebeslag:
80 gram roomboter, 50 gram biologische honing, snuf zout, 2 eieren, 1 el melk, 115 gram bloem, 1 el bakpoeder, citroenrasp van een halve citroen.

Verwarm de oven op 190 graden.
Mix alle ingredienten tot een glad cakebeslag. Verdeel dit beslag in een 26/28 cm. vorm die bekleed is met bakpapier.

Voor de vulling gebruik je 1 kilo appels (bijv. elstar), in blokjes gesneden. Meng deze met een handje rozijnen, een handje cranberry's en een handje fijngehakte pecannoten. Meng dit met 2 theelepels (of meer/minder naar smaak) kaneel en de rasp van een halve citroen. Deze vulling verdeel je over het cakebeslag.

Voor het kruimeldeeg:

115 gr. koude roomboter, 115 gr. palmsuiker, 165 gr. volkorenmeel, snuf zout, citroenrasp van een halve citroen.

Meng dit mengsel goed met je handen door elkaar heen tot een kruimelig deeg en strooi deze kruimels over de appelvulling.

Zet de taart in de oven voor ong. 45 minuten.

Deel via social media

 
Print recept

43 Reacties

  • Anonymous
    Anonymous vrijdag 11 okt 2013 om 12:38
    Heb net een (warm) stukje geproefd met mijn kinderen, héérlijk, het wordt nu een kunst om de taart voor morgen, mijn zoons verjaardag, te bewaren ;-)
    De perenspeculaastaart was ook al zo'n succesnummer, die gaat mijn zoon op school trakteren voor de meesters en juffen!
    Trouwens, al je recepten die ik hier gebruik vallen erg in de smaak, BEDANKT!
    groet, Karin van Eijk
    • Smakelijck E-nummer vrij! vrijdag 11 okt 2013 om 13:44
      Wat leuk zeg! Mmm, vooral met dit weer ;-) Erg leuk dat jullie er zo van genieten!

      Fijne verjaardag morgen!

      Groetjes!
  • Anonymous
    Anonymous zaterdag 05 okt 2013 om 18:05
    Hoi,

    Bedankt voor je reactie over de shampoo. Ik heb vandaag je eerste recept geprobeerd, de appelkruimeltaart. Wat is hij heerlijk zeg. Wauw.. wordt er helemaal enthousiast van. Volgende week zondag viert mijn man zijn verjaardag. Zou ik de taart in kunnen vriezen? Heb jij daar ervaring mee?

    Oja, misschien wel leuk voor jou om te weten. Via het vrouwenblad de Eva ben ik op je site terecht gekomen.

    Groetjes,
    Gerjanne
    • Smakelijck E-nummer vrij! zaterdag 05 okt 2013 om 18:15
      Ha,

      Wat leuk zeg! Ik ben bang dat de taart z'n knapperigheid verliest bij invriezen. Vers is hij denk ik beter van smaak, maar je zou het natuurlijk kunnen uitproberen.

      Erg leuk dat je hier bent terechtgekomen door de Eva! Welkom!

      Succes met het uitproberen van de recepten!

      Groetjes, Williene
  • Thamar Van dijke
    Thamar Van dijke woensdag 15 mei 2013 om 23:04
    Hoi williene,

    Dit klinkt als het ideale taartje voor de eerste e vrije kinderverjaardag!
    Heb je het ondertussen nog gebakken?
    Is het recept veranderd!
    Ik dacht aan speltbloem in de bodem ipv bloem, kan gewoon toch?
    En kan ik de agavesiroop weglaten of beter vervangen door 50gr palmsuiker?
    Kruimeldeeg kan met speltmeel toch?


    Heb er nu al zin in:)

    Groetjes thamar
    • Smakelijck E-nummer vrij! donderdag 16 mei 2013 om 16:10
      Ik heb deze al een hele tijd niet gemaakt. Met speltbloem kan het ook prima hoor! Kruimeldeeg kan ook met speltmeel inderdaad. Agavesiroop zou je moeten proberen, dat weet ik niet!

      Succes! En laat het me even weten?

      Groetjes!
      • Petra Heuvel
        Petra Heuvel woensdag 14 okt 2020 om 23:37
        Hoi Williene, kan ik volkorenspeltmeel gebruiken? Zit er verschil in bloem en meel of kan ik het pak wat ik heb voor zowel de bodem als de bovenkant gebruiken?
        • Smakelijck donderdag 15 okt 2020 om 12:37
          Geen probleem hoor! Je kunt het zeker voor elkaar vervangen. Meel is veel voedzamer dan bloem, dus dat heeft de voorkeur. Succes!
        • Petra Heuvel
          Petra Heuvel donderdag 15 okt 2020 om 21:47
          Dankjewel voor he antwoord Williene. Ik heb het volgens jou recept gemaakt met speltvolkorenmeel voor het kruimeldeeg. Morgen proeven. Helaas de pecannoten vergeten erdoor te doen
  • Anonymous
    Anonymous woensdag 09 jan 2013 om 15:58
    Ik heb deze taart ook gemaakt. Een paar kleine aanpassingen: volkorenmeel in de cakebodem en havermout in plaats van meel voor het kruimeldeeg. Daarnaast heb ik ook alleen maar palmsuiker gebruikt en geen agavesiroop (hoeveelheid een op een overgezet). De taart smaakt goed - is haast wat aan de zoete kant - maar het cakebeslag is niet helemaal gaar, terwijl de prikker wel schoon uit de taart kwam na het bakken. Nu is dat natuurlijk een appeltaartprobleem wat meer voorkomt.. Heb je enig idee hoe ik zoiets een volgende keer kan voorkomen? Alvast bedankt voor je reactie!
    • Smakelijck E-nummer vrij! woensdag 09 jan 2013 om 17:14
      Misschien de taart net 5 minuten langer in de oven laten? Als je de taart te zoet vindt kun je wat siroop weglaten. Dit is veel zoeter nl dan suiker.

      Succes!
  • Jeannet
    Jeannet donderdag 06 dec 2012 om 09:17
    Misschien heb je het intussen al geprobeerd hoor, met spelt en havermout... Voorheen bakte ik altijd een pakjesappeltaart, maar sinds een paar jaar wil ik dat niet meer. Ik ben zelf toen ook aan het proberen gegaan en heb nu een recept waarover ik tevreden ben, met havermout en een combi van speltmeel en speltbloem. Helemaal volkoren vind ik niet zo geweldig. Zelfs mijn suikerminnende schoonfamilie vond de taart heerlijk. Zoals je al schreef: Heel leuk om vanalles te proberen, maar niet leuk om iedereen met lange tanden van een taart te zien knagen die mislukt is. En ja, weggooien is ook zo zonde...k Had pas een gebakje gemaakt met 5 citroenen erin. Je had de gezichten moeten zien:-)))
    • Smakelijck E-nummer vrij! vrijdag 07 dec 2012 om 13:28
      Ha Jeannet,

      Ik heb hierna geen appel-kruimeltaart meer gemaakt. Ik ben heel benieuwd naar je recept! Kun je me die eens mailen? Ik hoor het graag van je!
  • sarina
    sarina maandag 21 mei 2012 om 19:51
    hoi willine,

    heb een artikel gelezen over agavesiroop op suikenpunt.nl
    die beweren dat het juist heel ongezond is vanwege het hoge fructose gehalte dat weer heel slecht is. Ik weet niet wat er precies van waar is, maar wilde het toch even aan je doorgeven kan je het nalezen als je wilt
    • Smakelijck E-nummer vrij! maandag 21 mei 2012 om 20:03
      Hoi Sarina,

      Bedankt voor je reactie!
      Ook over agavesiroop zijn heel veel verschillende meningen inderdaad. Wat ik al eerder ergens heb geschreven, het is en blijft een zoetstof. Net als kokosbloesemsuiker (ook al zeggen ze dat dat wel heel gezond is), en alle andere suikervervangers. Je moet het dus echt met mate gebruiken en niet elke dag gaan nuttigen. Ik vind het dus wel een goede vervanger voor mijn weekend-baksels. Doordeweek dus zoveel mogelijk zonder suiker en in het weekend een baksel met een suikervervanger. Het is allicht beter dan alle geraffineerde suikers als gewone witte suiker, rietsuiker e.d. En het voordeel van agavesiroop is zijn lage glycemische index. Maar je hebt gelijk, het moet wel met mate gebruikt worden!

      Groetjes, Williene
  • Annemarie
    Annemarie woensdag 16 mei 2012 om 19:45
    Hoi Williene,

    Kijk dat is nou fijn, jij probeert het lekker uit en wij profiteren van het resultaat. Ik vind bakken wel leuk, maar ik moet wel zeker zijn dat het smakelijk wordt. Uitproberen en experimenteren met bakken vind ik he-le-maal niets. Speltbloem is ook een prima vervanger voor witte bloem. Om het nog gezonder te maken is havermout ook nog een optie voor het kruimeldeeg.

    groetjes,
    Annemarie
    • Smakelijck E-nummer vrij! woensdag 16 mei 2012 om 21:37
      Haha, inderdaad! Ik vind het juist heerlijk om een beetje uit te proberen. Maar ik moet zeggen dat als het een keer mislukt ik het dan wel ontzettend jammer vind, vooral van de ingredienten. Daarom speel ik liever op safe en ga ik telkens een stapje verder.

      Bedankt voor je tips van de speltbloem en de havermout. Stom, daar heb ik nooit aan gedacht! Ga ik snel proberen!

      Groetjes, Williene
  • Ange
    Ange woensdag 16 mei 2012 om 14:52
    Sorry voor mijn typefouten,die stomme iPad ook haha
    • Smakelijck E-nummer vrij! woensdag 16 mei 2012 om 15:10
      Graag gedaan! Succes ermee... ;-)

      Groetjes, Williene
  • Ange
    Ange woensdag 16 mei 2012 om 14:51
    Dank voor je reactie weer willigende,je hoort hoe het iis afgelopen
    Groetjes Ange
  • Diana
    Diana woensdag 16 mei 2012 om 13:28
    Hoi Ange, ik heb een keer een pizzabodem van volkorenmeel gemaakt, en dat was heel goed gelukt! Het was eigenlijk een foutje: mijn man gooide per ongeluk volkoren bloem ipv witte bloem in de broodbakmachine om te laten kneden en rijzen. Toen heb ik het toch maar gebruikt, we hebben de pizza erme gebakken in zo'n speciale pizza oven omdat ik het anders zonde vond , en het was verrassend lekker :)

    @Williene: klinkt weer goed :) Ben benieuwd hoe het zou smaken als de bodem ook van volkoren bloem wordt gemaakt :)
    • Smakelijck E-nummer vrij! woensdag 16 mei 2012 om 14:44
      Ik ook ;-) Dat ga ik de volgende keer proberen! Was al blij dat hij op deze manier lekker was... ;-)
  • Ange
    Ange woensdag 16 mei 2012 om 11:38
    Ha Williene,

    Wadi's nu precies het verschil tussen palmsuiker,overzoet en kokosbloesemsuiker?wat is nu het beste?
    En ik ben eigenlijk ook wel nieuwsgierig waarom je de cakebodem nog met gewone bloem hebt gedaan,is dat toch niet zo lekker met volkorenmeel?
    Het lijkt wel of alle lekkere dingen verkeerd zijn zucht haha

    Groetjes Ange

    P.s zou je ook een pizzabodem van volkorenmeel kunnen maken?
    • Smakelijck E-nummer vrij! woensdag 16 mei 2012 om 14:43
      Hoi Ange,

      Agavesiroop, kokosbloesemsuiker (en volgens mij ook palmsuiker) geven een lage glycemische index. Dat betekent dat als je daar wat van neemt je bloedsuikerspiegel niet enorm stijgt.
      Het blijven natuurlijk wel zoetstoffen dus wel gewoon met mate gebruiken. Maar als je van bakken houdt zijn dit wel goede alternatieven.

      Kokosbloesemsuiker is echt heel erg duur, maar er zit wel een heerlijke smaak aan, en het voordeel is dat het in kristalvorm wordt geleverd want met agavesiroop kun je niet alles bakken.

      Ik heb de cakebodem nog met gewone bloem gemaakt omdat ik deze taart zeker wilde laten slagen. Het dus nu ik weet dat dit geslaagd is kan ik de volgende keer proberen om de bodem ook met volkorenmeel te maken. Risicospreiding zeg maar ;-)

      Pizzabodem gaat wel heel goed met volkorenmeel, dat kan prima!

      Succes!

      Groetjes, WIlliene
  • Anonymous
    Anonymous woensdag 16 mei 2012 om 11:04
    Ha Williene,

    Geweldig!
    Ga hem zeker proberen!

    Hartelijke groeten,

    An
    • Smakelijck E-nummer vrij! woensdag 16 mei 2012 om 14:33
      Succes!
  • Charlie
    Charlie zaterdag 29 nov 2014 om 13:51
    Ha Williene, Bedankt voor de heerlijke recepten en de duidelijke info! Ik maak met veel plezier gebruik van je recepten! Vraagje over dit recept: zou je de rasp van cintroen weg kunnenlaten? Momenteel geen citroenen in huis...:( Groetjes,
    • Smakelijck zaterdag 29 nov 2014 om 22:08
      Graag gedaan! Fijn om te lezen. Je kunt hier de citroen prima weglaten hoor, geen probleem!
  • Charlie
    Charlie dinsdag 02 dec 2014 om 15:39
    Toch wat citroenen in huis gehaald. ;) De taart viel erg in de smaak en wordt zeker nog eens vaker gebakken! Door de citroenrasp was de taart lekker fris en niet zo'n standaard appeltaart, qua smaak. Bedankt!
  • Charlie
    Charlie dinsdag 02 dec 2014 om 15:40
    Toch wat citroenen in huis gehaald. ;) De taart viel erg in de smaak en wordt zeker nog eens vaker gebakken! Door de citroenrasp was de taart lekker fris en niet zo'n standaard appeltaart, qua smaak. Bedankt!
    • Smakelijck dinsdag 02 dec 2014 om 18:33
      Goed om te lezen zeg! Fijne avond!
  • Corine
    Corine zaterdag 27 dec 2014 om 15:15
    Deze taart voor de kerstdagen gemaakt met speltmeel en oerzoet. Makkelijk te maken en heerlijke smaak!
    • Smakelijck zaterdag 27 dec 2014 om 22:01
      Leuk Corine, goed om te horen!
  • Dagmar
    Dagmar zondag 05 jul 2015 om 07:37
    Hai! Wat een goddelijke taart! Bij de eerste hap die ik nam proefde ik alleen dat ik de kaneel was vergeten. Maar desondanks smaakte hij heerlijk! Vanmorgen twee stukken taart ingepakt voor de mannen die onderweg zijn om naar de Tour de France te gaan kijken. Bedankt!
    • Smakelijck maandag 06 jul 2015 om 09:17
      Dan is hij de volgende x waarschijnlijk nóg lekkerder ;-) Erg leuk dat je 'm zo lekker vind. Fijne dag!
  • Nienke
    Nienke maandag 14 sep 2015 om 15:28
    Hoi Williene, Heb zaterdag deze taart gemaakt. Hij was heerlijk alleen was de onderkant en zijkant best bruin geworden, proefde een beetje verbrand. Op welke stand zet jij de oven? Ik had hem op 190 hetelucht maar dat is dan misschien veel te warm. Groetjes,Nienke
    • Smakelijck maandag 14 sep 2015 om 15:30
      Dankje ;-) Ik zou 'm dan de volgende keer op 170 graden zetten. Succes!
  • Nienke
    Nienke woensdag 14 okt 2015 om 15:41
    Hoi Williene, Heb je appelkruimeltaart weer een paar keer gemaakt maar iedere keer is de buitenkant en onderkant verbrand. Ondanks dat ik hem op 160 gr. onderbovenwarmte zet. Ook is hij dan niet helemaal gaar vanbinnen. Heb je nog een tip? Ik hoor het graag. Groetjes, Nienke
    • Smakelijck donderdag 15 okt 2015 om 18:14
      Hoi, wat jammer! Dan zou ik 'm op een nog lagere temperatuur bakken. Succes!
  • Jolanda
    Jolanda dinsdag 20 okt 2015 om 11:00
    Hoi Williene, heb een vraagje over bakblikken. De mijne zijn bijna aan vervanging toe en nu vraag ik me af wat ik het beste kan nemen. Gewone anti aanbak, of met een keramische bodem. Ik zag bij de Blokker dat ze die ook hebben. Of juist heel ander materiaal? Ben erg benieuwd! Groetjes, Jolanda
    • Smakelijck dinsdag 20 okt 2015 om 12:11
      Ik heb zelf goede gifvrije van Creuset, maar ook Riess heeft goede bakvormen. Bij dille en Kamille heb je RVS bakblikken en vormen. Keramisch schijnt ook goed te schijn. Succes!
  • Marianne Marchal
    Marianne Marchal donderdag 22 okt 2015 om 16:05
    Hoi Williene, Ik heb deze taart geprobeerd maar helaas twee keer niet gelukt:( nou ben ik ook niet echt een bak wonder maar zou het toch leuk vinden als hij prachtig mooi uit de oven zou komen. Het probleem zit hem in het cakebeslag dat is nl een vreselijk kleverig goedje. Ik gebruik wel tarwebloem maar dat moet het probleem toch niet zijn? En gebruik je een mixer met deeghaken of gewoon met je handen? En hoe krijg je het deeg gekruimeld over de taart:)? Bedankt voor je antwoord!
    • Smakelijck donderdag 22 okt 2015 om 17:54
      Hoi, Wat jammer! Bloem is inderdaad het probleem niet. Het cakebeslag mix je met een mixer lekker luchtig en romig en giet je dan in de vorm als bodem. Dus het moet echt een stevig, vloeibaar cakebeslag zijn. Het kruimeldeeg kruimel je met je vingers door elkaar en verdeel je dan over de taart. Hopelijk lukt het de volgende keer beter! Succes!
Laat een bericht achter!
255