02-10-2015

Appel – Amandel Koekjes!

Zin om iets lekkers te bakken voor aankomend weekend? Deze koekjes zijn erg lekker én bedacht door Teus! Aangezien zijn recepten nogal in de smaak vallen, zou ik zeggen, gauw aan de slag en bakken maar :-)

Goed weekend!

Appel – Amandel Koekjes!

Ingredienten voor 10-12 stuks:

Deeg: 140 gram speltbloem of -meel, 60 gram amandelmeel, 2 eidooiers, 100 gram roomboter, 60 gram kokosbloesemsuiker, 1 theelepel koekkruiden

Vulling: 2 appels, abrikozenjam

Garnering: Amandelschaafsel, 1 eidooier, een theelepel honing

Bereiding:

Kneed de ingrediënten voor het deeg tot een mooie stevige deegbal, met de hand of in een mixer met deeghaken. Rol het deeg uit, op een met bloem bestoven ondergrond, tot een dunne lap. Steek met behulp van een uitseekvorm, rondjes uit van ongeveer 4 centimeter doorsnede. Je hebt 2 rondjes nodig per koekje.

Schil de appels en snijdt deze in dunne plakken (ong. 3mm), en steek hier rondjes uit met behulp van een uitsteekvormpje van ongeveer 2,5 cm doorsnede. (snoep de rest van de appel lekker op :-) ).

Leg op de helft van het aantal rondjes deeg een appelrondje. Schep daarna een klein schepje abrikozenjam op het appelrondje.

Leg nu voorzichtig de andere deegrondjes er bovenop. Pak het koekje voorzichtig op (met bijvoorbeeld een paletmes) en druk de randjes goed dicht (zodat de appel en jam niet kunnen lekken).

Leg de koekjes op een met bakpapier bekleedde bakplaat.

Meng nu de ingrediënten voor de garnering en roer goed door. Verdeel met behulp van een theelepeltje en je vingers het ei/amandel mengsel over de koekjes. Zorg er goed voor dat je het ei ook over de ‘geplakte’ randjes strijkt.

Schuif in de oven voor ongeveer 15-20 minuten op 170 graden, de koekjes zijn gaar als ze mooi goudbruin zijn.

Ook leuk, voor een speciale gelegenheid, maak er dan grote appelkoeken van, door er 5-6 koeken uit te halen.

Veel bakplezier!

Liefs, Williene

Deel via social media

 
Print recept

17 Reacties

  • Gea Bovenlander
    Gea Bovenlander vrijdag 02 okt 2015 om 10:44
    Goedemorgen Williene, Heel erg leuk en lekker recept !! Ben juist op zoek naar meer koekjes-recepten want se zijn bij mij dol op zulke koekjes. Helemaal als ze weten dat ze ook nog van natuurlijke producten zijn gemaakt. Ja je leest het goed, langzamerhand gaan de heren hier het echte, natuurlijke, goede, basic, eten erg waarderen. Kost tijd en geduld zoals jij het wel eens schreef in je blogs. Groetjes Gea o,ja je vijgenbrood ruikt heerlijk en ik ben benieuwd hoe het smaakt.
    • Smakelijck vrijdag 02 okt 2015 om 13:34
      Wat leuk, Gea! Ze wennen eraan he, leuk is dat. Succes met alles, maar zo te lezen komt dat wel goed ;-)
  • Jolanda van der Kist
    Jolanda van der Kist vrijdag 02 okt 2015 om 15:33
    Hallo Williene, Wat klinkt dat lekker maar ik zou het zo graag helemaal zonder suiker willen maken, kan dat ook? groet, Jolanda
    • Smakelijck vrijdag 02 okt 2015 om 15:37
      Dan zou je dadels kunnen weken (15 min) en deze kunnen fijnmalen en toevoegen aan het deeg. Ik ben wel bang dat het deeg dan wat plakkerig is. Ben wel benieuwd, mocht je het proberen, laat je dan weten of het is gelukt?
  • Bertine
    Bertine vrijdag 02 okt 2015 om 21:51
    Ze zijn heerlijk! Helaas scheurde het deeg bij het uitrollen steeds maar met wat kunst-en vliegwerk wel 8 grote koeken gebakken. De randjes zijn goed dicht te maken met een kleine vork!
    • Smakelijck maandag 05 okt 2015 om 11:30
      Leuk dat ze gelukt zijn! Inderdaad een goed idee, met de vork!
  • Corine
    Corine maandag 05 okt 2015 om 10:13
    Ik vind ze lekker. Bij mij was het deeg ook nogal plakkerig en scheurden de rondjes steeds. Nadat ik flink wat bloem op het aanrecht had geschud ging het beter. Bij mijn man en kinderen zijn mijn baksels nog wat verdacht, maar inderdaad, tijd en geduld.......
    • Smakelijck maandag 05 okt 2015 om 11:31
      Als het te plakkerig is, dan kan bloem inderdaad een uitkomst zijn. Leuk dat ze iig gelukt zijn! Hopelijk gaat de rest van je gezin er ook de lol van inzien ;-) Fijne dag!
  • Bertine
    Bertine maandag 05 okt 2015 om 12:16
    Toen ik vroeger een bijbaantje bij de slager had, maakte hij zijn pasteitjes altijd met een vork dicht. Dat ben ik nooit vergeten en gebruik ik nog regelmatig bij diverse baksels zoals bijvoorbeeld bladerdeeg :-) De volgende keer - want die komt er zeker - zal ik wat extra bloem bij het uitrollen gebruiken, dan komt het vast goed!
  • nieuwsgierig...
    nieuwsgierig... woensdag 07 okt 2015 om 08:50
    wat ik me afvraag, in heel veel recepten gebruik je eieren... maar er zijn toch berichten dat je maar 2 eieren per week per persoon mag eten ivm cholesterol, hoe zit dan dan precies?
    • Smakelijck woensdag 07 okt 2015 om 09:10
      Dat advies is gelukkig al heel lang ingetrokken en is een fabel. Er zit geen beperking op het eten van eieren, dit heeft geen invloed op je cholesterol.
  • Mieke
    Mieke woensdag 07 okt 2015 om 13:47
    Dag Williene, Dank voor al je heerlijke recepten! Al langere tijd bak of kook ik zeker wekelijks iets van jouw website en het valt enorm goed in de smaak. Een vraagje over bovenstaand recept: kan het ook met 60 gr palmsuiker i.p.v. kokosbloesemsuiker? Groetjes
    • Smakelijck donderdag 08 okt 2015 om 08:42
      Goed om te lezen, Mieke! Palmsuiker kun je altijd vervangen door kokosbloesem en andersom. Dat maakt niet veel verschil. Veel succes!
  • janneke
    janneke vrijdag 11 mrt 2016 om 12:07
    Zou je er ook vanille bij kunnen doen ,ik heb een fles puur extract. Ik heb het nog niet gebruikt komt uit Florida mijn schoonzus zei dat je er mee kan zoeten
    • Smakelijck vrijdag 11 mrt 2016 om 13:22
      Daar heb ik geen ervaring mee. Ik gebruik gebruik wel vaak een paar druppels extract voor de smaak.
    • rianda
      rianda maandag 01 feb 2021 om 20:49
      Kan je het ook met frambozen jam doen?
      • Smakelijck dinsdag 02 feb 2021 om 13:25
        Vast wel :-)
Laat een bericht achter!
268