27-12-2011

2 Recepten met Ansjovis!

Zoals beloofd zou ik wat recepten bloggen om wat te doen met de restjes ansjovis en kappertjes van de amuse van het 4-gangendiner. En ook al heb je die niet gemaakt, dan toch zijn dit lekkere recepten!

Spagetti met kerstomaatjessaus

Ingredienten:
Pond kerstomaatjes, olijfolie, 6 tenen knoflook fijngesneden, 6 ansjovisfilets (in stukjes gehakt), 1 el kappertjes, 2-3 eetlepels witte wijn, sap van een halve citroen, 1 rode peper of wat chilivlokken, 3 el fijngehakte bladpeterselie, geraspte parmezaan, spagetti

Leg de kerstomaatjes in een ovenschaal, besprenkel met wat olijfolie, peper en zout. Rooster deze 20 minuten in de oven tot de tomaat lekker zacht is.

Kook de spagetti gaar volgens de aanwijzingen op de verpakking.

Verhit wat olie in een pan, en roerbak de rode peper, de knoflook en de ansjovis 1 tot 2 minuten.
Voeg de kappertjes, witte wijn en de kerstomaatjes met het bakvocht en breng dit rustig aan de kook. Laat het ong. 3 a 5 minuutjes pruttelen en breng op smaak met zout en peper.

Schep de spagetti door de saus, voeg de citroensap en de peterselie toe en bestrooi het geheel met parmezaanse kaas.

Bron: Delicious magazine


Je kunt ook een lekkere Salsa Verde maken met ansjovis. Salsa verde is een soort kruidenpesto.

Salsa Verde:
Handje verse munt, handje verse peterselie, 1 theelepel kappertjes, 1 theelepel mosterd, 2 augurken, 1 teen knoflook, 4 ansjovisjes met wat olie.

Maal dit geheel fijn in de keukenmachine en schenk er zoveel olijfolie bij tot je een smeuige saus hebt. Breng op smaak met een scheutje rode wijn azijn.

Salsa verder is heerlijk bij (wit) vis, vlees of door de aardappels:

Kook hiervoor (kleine) aardappelen in z'n geheel met schil en duw ze iets plat als ze gaar zijn zodat de schil iets barst. Schep hierop een paar lepels salsa verde en schud dit goed over de aardappels zodat ze helemaal bedekt zijn met de salsa.

Deze aardappels zijn heerlijk bij de volgende visschotel:

Visschotel:
1 stuk zalm p.p., 1(hele) gamba's p.p., blaadjes basilicum, groene aspergetips, wat tomaten, uitgeperste knoflook, snuf chilivlokken, 4 ansjovisjes met wat olie, 1 plak spek p.p., 1 citroen

Leg de zalm, gamba's en groene asperges in een ovenschaal. Scheur de basilicum en leg deze op de vis, snijd de citroen in vieren en leg de stukken in de schaal. Verspreid ook de tomaten, de knoflook, de chilivlokken en de ansjovisjes met de olie over de vis.
Besprenkel het geheel met wat olijfolie, en zet voor ong. 15 minuten onder de grill in het midden van de oven. Controleer of de zalm gaar is, leg de plakken spek op de zalm en zet nog even terug in de oven tot de spek bruin en knapperig is.

Eet dit met een frisse salade.

Bewerkt recept van Jamie Oliver.

Deel via social media

 
Print recept

10 Reacties

  • Annelies
    Annelies woensdag 04 dec 2013 om 09:29
    Dank je voor je reactie! Overigens complimenten voor je blog! Vandaag staat de spitskoolovenschotel en morgen de tagliatelle met spekjes op het menu. We zijn benieuwd!
    • Smakelijck E-nummer vrij! woensdag 04 dec 2013 om 09:43
      Graag gedaan hoor! Ik zou het zelf ook niet leuk vinden als m'n recept ergens stond zonder bronvermelding. Dus ik zal de eerste geblogde recepten nog eens nagaan of ik het wel overal heb vermeld.

      Bedankt voor je complimenten, en succes met de recepten!
  • Annelies
    Annelies dinsdag 03 dec 2013 om 22:04
    Die spaghetti is erg lekker! Ik maak het recept al heel lang uit een Delicious van 2011. Wellicht netjes om de bronnen te vermelden?
    • Smakelijck E-nummer vrij! woensdag 04 dec 2013 om 08:05
      De laatste jaren blog ik altijd de bronnen als ik een recept overneem, dit is nog helemaal in het begin, toen ik nog niet wist dat dit 'hoorde'. Je hebt dus helemaal gelijk. Alhoewel ik vrijwel altijd recepten bewerk, en volgens mij dit recept ook, dus helemaal origineel is het dan niet meer.

      Fijne dag!
  • Diana
    Diana vrijdag 09 mrt 2012 om 19:15
    Ik kwam recept van die bloemkool met macaroni hier trouwens net tegen :)

    http://www.okokorecepten.nl/recept/groenten/bloemkool/jamie-oliver-bloemkool-macaroni
    • Smakelijck E-nummer vrij! zaterdag 10 mrt 2012 om 08:03
      Leuk, Diana, dankjewel!
  • Diana
    Diana vrijdag 02 mrt 2012 om 15:05
    Het boek zelf heb ik niet, maar ik heb wel bijna alle afleveringen van '30 minutes meals' gezien. Heel soms wordt er in deze serie iets kant en klaars gebruikt (zoals een kant en klare taarbodem of kant en klare bladerdeeg) dus het is niet altijd e-nummer vrij. Verder zijn sommige recepten heel smakelijk. Ik heb een keer de Bloemkool, maccaroni schotel (met broodkruim, ontbijtspek, room en kaas) in de oven gemaakt, en die was smullen :) Alleen geen gerecht om dagelijks te eten gezien het aantal calorieën :) Als je lid bent van de bieb kun je het boek eens lenen. Dat doe ik meestal voordat ik besluit een boek te kopen.
    • Smakelijck E-nummer vrij! vrijdag 02 mrt 2012 om 18:31
      Ha,

      Klopt, hij gebruikt daarbij kant en klare producten, maar die kun je dan natuurlijk zelf vervangen door zelfgemaakt of e-vrij.
      Ik heb een abonnement op zijn tijdschrift en nu kreeg ik de complete serie op dvd. Dus ik zal eens opletten als ik de bloemkool macaroni zie :-)

      Bedankt!

      Groetjes, Williene
  • Diana
    Diana vrijdag 02 mrt 2012 om 14:02
    Geweldige blog en leuke recepten. Heb inmiddels de ontbijtkoek zelf ook uitgeprobeerd en het staat in de oven.

    Bovenstaande recepten komen me trouwens bekend voor, is die visschotel en aardappels met salsa verde niet van Jamie Oliver, 30 minutes meals, of tenminste een bewerking daarvan?
    • Smakelijck E-nummer vrij! vrijdag 02 mrt 2012 om 14:12
      Hoi Diana,

      Dankjewel voor je reactie!

      Klopt, de visschotel en de salsa verde zijn van Jamie. Volgens mij heb ik de visschotel wel wat aangepast. Heb jij het boek van Jamie met zijn 30 minuten maaltijden? Is dat een aanrader?

      Groetjes, Williene
Laat een bericht achter!
261