04-02-2013

10 tips voor een gezond voedingspatroon!

Wil je graag gezonder gaan eten, maar je hebt geen idee hoe en waar je moet beginnen? Ik help je graag met 10 tips!

Eet voldoende groenten
De aanbevolen hoeveelheid van 250 gram per dag is niet voldoende om genoeg vitamines en voedingsstoffen binnen te krijgen. Eet groente de hele dag door, verwerkt in sappen, in salades en laat de avondmaaltijd voor het grootste gedeelte (80%) uit groenten bestaan. Minimale hoeveelheid voor een volwassen persoon is 400 gram per dag. Moeite met het eten van voldoende groenten? In mijn kookboek Groente staan recepten voor elk moment van de dag!

Eet voldoende fruit
De laatste jaren is er regelmatig gewaarschuwd voor het eten van teveel fruit. Fruit zou teveel suikers bevatten, dus daar kon je maar beter voorzichtig mee zijn. Fruit bevat inderdaad fructose, maar ons lichaam heeft deze suikers (in tegenstelling tot geraffineerde suikers) wel nodig. Bovendien bevat fruit zoveel vezels, en gezonde vitaminen dat de suikers langzaam worden opgenomen in ons lichaam waardoor onze bloedsuikerspiegel niet gaat pieken van deze suiker. Lekker van genieten dus! Eet fruit (zover mogelijk is) met schil, daar zitten de meeste vitamines. Ook zelf geperste vruchtensappen zijn aan te raden, zolang je deze fijn maalt in een blender. In een sapcentrifuge blijven helaas te veel vezels achter. Best lekker voor een keer, maar voor dagelijks gebruik, gebruik je de blender.

Vervang brood zoveel mogelijk
In deze blog leg ik uit waarom. Er is voldoende keuze, ontbijt bijv. met havermout, fruit, smoothies met zaden, overnight oats en lunch met een salade, gevulde soep o.i.d. Bang voor een jodiumtekort? Lees deze blog eens!

Eet voldoende vette vis
Visolie (omega 3 vetzuren) is van groot belang voor het functioneren van ons lichaam. Het helpt bij voorkoming van hart- en vaatziekten, versterkt ons immuunsysteem en is bewezen effectief bij depressies. Helaas is de vis van tegenwoordig behoorlijk vervuild, maar toch zijn de gezondheidsvoordelen groter dan het risico op een teveel aan metalen en toxische stoffen. Kies voor de kleinere vissen, grotere vissen bevatten vaak meer toxische stoffen omdat zij leven van de kleine vissen. Kies dus voor sardines, ansjovis, zalm, makreel en haring. Vind je vis niet lekker, of haal je 1 á 2x per week vis eten niet? Kies dan voor visoliecapsules. Let op dat je capsules koopt van goede kwaliteit! 

Wees matig met eten van rood vlees (lam, varken, rund) maar kies voor gevogelte (biologisch)
Vlees hebben we nodig voor onze vitaminen, maar niet in de grote hoeveelheden die we nu gewend zijn te eten. Een heel klein stukje (zo'n 50-75 gram per persoon) is meer dan voldoende om aan onze vitaminen te komen. Kies zover dit mogelijk is voor biologisch vlees. Niet biologische dieren worden gevoerd met mais/tarwe (overschot aan omega 6-vetzuren die ontstekingen bevorderen) e.d. Biologisch gevoerde dieren krijgen veelal gras te eten en lopen lekker buiten. Dit vlees (zuivel en eieren) is dus veel schoner (en beter van smaak). De prijs ligt een stuk hoger, maar ik eet liever 3 x per week een goed stukje vlees van een dier wat een goed leven heeft gehad.

Wees matig met zuivelproducten en kies voor plantaardige melksoorten of rauwe melk etc.
Gepasteuriseerde melk is helaas niet goed voor elk. Uit steeds meer (wetenschappelijke) onderzoeken is gebleken dat melk ons lichaam meer kwaad doet dan goed. Wie is er niet groot gebracht met het idee dat melk goed is voor onze botten? Groot is dan ook de verwarring nu blijkt dat melk juist zorgt voor osteoporose. Ons lichaam haalt helemaal niet zoveel calcium uit melk dan gedacht. Groenten (en zelfs fruit) bevatten soms veel meer calcium dan melk en dit is ook veel beter opneembaar. Bovendien zorgt melk voor beschadiging van onze darmslijmvliezen. Beter is het dus om te kiezen voor plantaardige  of rauwe zuivelproducten. Karnemelk en kwark zijn zogeheten gefermenteerde zuivelproducten die wel met mate genuttigd kunnen worden. Ook rauwe melkproducten bevatten heel veel voedingsstoffen i.t.t. gepasteuriseerde zuivel. Kies wel voor biologische, rauwe of gefermenteerde zuivel.

Eet elke dag een stukje pure chocolade
Pure chocolade is chocolade met minimaal 72% cacao. Deze pure chocolade bevat veel flavonoïden.  Deze zorgen voor een gezonde bloeddruk (pure chocolade verlaagt zelfs de bloeddruk) en heeft een gunstig effect op de hart en bloedvaten. Een goede pure chocolade is bijvoorbeeld Vivani 92%. Deze chocolade is gezoet met kokosbloesemsuiker. Ook Lovechock heeft goede, pure raw chocolade.

Eet noten
Noten bevatten gezonde vetten (weer de omega 3 vetten) en vitamine E die ons lichaam goed kan gebruiken. Noten staan helaas nogal bekend vanwege hun grote hoeveelheid calorieën en daarom dus dikmakers. Als je echter eet volgens dit voedingspatroon heb je deze vetten hard nodig en zal je er niet dik van worden. Eet ongebrande, ongezouten noten zoals walnoten, amandelen, hazelnoten, paranoten etc.

Drink voldoende water, groene of witte thee en koffie (met mate)
Ons lichaam heeft voldoende vocht nodig. Drink dagelijks zo'n 8 - 10 glazen water, waarvan 2 bij het opstaan, een kwartier voor het ontbijt. Water zuivert ons lichaam. Groene thee bevat flavonoïden die het risico op verschillende kankersoorten vermindert. Groene thee en witte thee houden onze huid gezond. Koffie kan met mate gedronken worden (2 kopjes per dag).

Laat suiker staan
Deze laatste is voor de meeste het lastigst. Wetenschappers komen er echter steeds meer achter dat suiker de grote boosdoener is van heel veel (welvaart)ziekten. Bovendien is suiker (en niet vet) de grote dikmaker. Suiker(glucose) is voeding voor kankercellen, suiker is o.a. de reden van hart- en vaatziekten, verouderingsziekten (bijv. dementie) en ga zo maar door. Suikers zitten helaas in heel veel producten en niet alleen in snoep, koek en gebak. Ook aardappels, pasta, rijst en andere zetmeelproducten zet zich in ons lichaam om in glucose en zijn dus snelle suikers. 
Ik weet dat deze tip voor veel mensen een brug te ver is. Voor diegenen die het een kans willen geven. Stop in één keer. Tenzij je een gezin hebt, voer het dan stapje voor stapje in. Na ongeveer 10-14 dagen begint je smaak al te veranderen en na een paar weken is je trek in zoetigheid verdwenen. En wil je toch een keer meedoen (bij bijv. een etentje, een verjaardag o.i.d.), als je eet volgens dit voedingspatroon is je lichaam sterk genoeg om die enkele uitzondering op te vangen. Zodra het maar niet structureel in je dagelijkse voedingspatroon zit.

Voor meer informatie over suiker en het leven zonder suiker: Suikerzoet 1, Suikerzoet 2, Suikerzoet 3.

Ik wens je veel succes!

Liefs, Williene

 

Deel via social media

 
Print recept

33 Reacties

  • Josella
    Josella vrijdag 15 nov 2013 om 11:20
    Hallo,
    Wij voelen ons er heerlijk bij om zo op ons eetpatroon te letten.
    Hebben jullie er ook 'last' van dat je best veel afvalt? Ik denk dat wij nu een half jaar bewust eten en zijn allebei al meer dan 5 kilo afgevallen. Nu waren we allebei helemaal niet te zwaar. Ik ben inmiddels zo'n 54 kilo voor mijn 1.68 lengte en hoop eigenlijk niet dat ik nog veel meer afval.....
    • Smakelijck E-nummer vrij! vrijdag 15 nov 2013 om 15:21
      Fijn om te lezen, Josella! Ik heb m'n hele leven al een heel stabiel gewicht of ik nu gezond eet of niet. Maar ik hoor meer dat ze er veel van afvallen. Het eten van noten, vette vis en avocado's helpt misschien om je gewicht op peil te houden!

      Succes!
  • Smakelijck E-nummer vrij! maandag 04 mrt 2013 om 19:36
    Hoi Eveline,

    Bedankt voor je uitgebreide reactie en je complimenten! Leuk om te horen.

    Kinderen kunnen ook heel goed aan de salade, alleen willen ze dit vaak niet, of niet alles. Ik eet tussen de middag ook regelmatig roggebrood, dit is ook snel en makkelijk en zo hoef je niet altijd iets uitgebreid klaar te maken.

    Ik eet ook een gedeelte van de groenten rauw. Denk aan wortelreepjes, tomaatjes, plakjes komkommer, en rauw in salades. De groentesap tel ik mee, daar gaan tenslotte ook groenten in ;-) Ik weet niet zo goed hoe ik dat moet meetellen, maar ik reken voor een glas van 150 ml ong. als 50-75 gram.

    Ik eet 's avonds heel veel groenten, verschillende soorten met een stukje vlees/vis en dan heel beperkt rijst/aardappelen/pasta. Wel volkoren of met schil/vlies. Ik eet bijna elke dag een avocado en die weegt ook al 75 - 100 gram. Die weeg ik mee bij de groenten, terwijl het officieel fruit is, maar goed, dat maakt me weinig uit. Een stuk komkommer of 4 wortels is ook al snel 100 gram... En zo stapelt het zich op!

    Biologisch is inderdaad wel duurder. En alle producten zoals kokosolie en noten e.d. maakt het allemaal wel duur. Helaas.

    Over magnetron zijn heel veel verschillende meningen. Als je googled kom je verschillende beweringen tegen. Ik heb er geen, en ik moet zeggen dat ik er niet gerust op ben qua straling e.d. Babyvoeding zou ik gewoon in een pannetje water zetten. Dit wordt door sommige artsen sowieso aangeraden, omdat er anders te weinig voedingsstoffen achterblijven.

    Succes met alles!

    Groetjes, Williene
  • Eveline
    Eveline zaterdag 02 mrt 2013 om 23:26
    Hoi Williene,
    Net heel je site door gespit, uren leesplezier gehad, weer eens wat anders dan op de bank met een boek op zaterdagavond, nu met de laptop op schoot :-)
    Je blog is leuk geworden zo, na de vernieuwing!!

    Ik kan me eigenlijk helemaal vinden in alles wat je schrijft en ben erg blij met je recepten.
    Ik eet net als jij door de weeks suikervrij, maar in het weekend wil ik wel wat bij de thee, dus dan bak ik graag wat en dat doe ik (nog) wel met rietsuiker.
    Het bovenstaande verhaal stimuleert me om meer op mijn broodconsumptie te letten... Al lijkt het me lastig, want het is zo makkelijk en lekker snel, hup, tegelijk met dochterlief (1 jaar) aan tafel en samen lekker een boterhammetje eten tussen de middag... Ik neem aan dat als ik een salade zou eten, ik dat ook ipv brood aan mijn dochter kan geven? Geldt het voor kinderen ook, hoe minder tarwe, hoe beter?

    Je schrijft dat je heel veel groenten eet. Persoonlijk ben ik niet zo'n groente fan, zeker niet van gekookte groenten. Daar vind ik er maar een paar lekker van... Gekookte aardappels gruwelen mijn man en ik gewoon van, erg hè... (fijn om te lezen dat dat ook niet zo goed voor je is ;-) )
    Maar als ik zie hoeveel jij eet, ben ik benieuwd hoe je dat voor elkaar krijgt... Tel je daar je glas groentesap ook al bij op?

    Wij zijn nu sinds begin dit jaar over op E-vrij en ik ook op suikervrij (mijn man noemt zichzelf part timer) Ik moet zeggen dat het me tegenvalt dat gezond eten zoveel duurder is. Daar staat wel tegenover dat je ongezonde dingen kunt laten staan, maar toch...

    Weet jij trouwens of het echt is bewezen dat de magnetron zo slecht is? En heb je tips om babyvoeding te verwarmen? Alles au-bain-marie?

    Succes met je blog en ik blijf je volgen voor nieuwe info en recepten!!

    Groetjes, Eveline
  • Smakelijck E-nummer vrij! woensdag 13 feb 2013 om 12:05
    Hoi Jeanette,

    Bedankt voor je reactie! Leuk om te horen dat jullie genieten van de recepten.

    Ik ben het met je eens dat je goed op moet letten dat je aan voldoende voedingsstoffen moet komen en dat je niet teveel afvalt. Vooral als je geen noten eet. Noten bevatten natuurlijk heel veel calorieën.

    Ik vraag me alleen af of je bewijs hebt dat de depressie hier aan te wijten valt. Er zijn namelijk heel veel mensen die zo eten en die voelen zich er juist heel veel beter bij.

    Ik heb geen ervaring met het sc-dieet en weet ook niet wat wel en niet mag, maar ik eet weinig brood, weinig aardappelen/rijst en pasta, maar niet helemaal zonder. Ook vang ik het voldoende op met andere granen en zaden. Ik eet bijv. veel roggebrood, lijnzaad/amaranth/boekweit/havermout/quinoa etc. Daar haal je ook je voedingsstoffen uit die beter zijn dan bijv. aardappels/rijst en pasta. Je kunt het dus prima weglaten (of minderen), maar wel vervangen door betere koolhydraten.

    En ik eet nu bijv. één lepel volkorenpasta bij een grote hoeveelheid groenten. Door de vele vezels van de groenten worden dan de suikers langzamer opgenomen.

    Dus als je het helemaal wil weglaten, wel vervangen.

    Groetjes, Williene
    • Smakelijck E-nummer vrij! vrijdag 15 feb 2013 om 19:27
      Ha Jeanette,

      Ik had het ook niet als kritiek opgevat hoor ;-)

      Je moet inderdaad opletten dat je voldoende van alles binnen krijgt, maar dat moet je natuurlijk ook als je 'gewoon' eet.

      Helemaal zonder koolhydraten lijkt me inderdaad erg ongezond. Ik las vandaag weer een stukje van iemand die puur plantaardig at en hoe hij daarvan was opgeknapt. Maar onder plantaardig worden natuurlijk ook granen/zaden/noten e.d. verstaan.

      Hopelijk kun je inmiddels wat meer verdragen, met name tarwe producten schijnen erg te werken op je darmen. Havermout daar moet je van houden, ik gebruik het inmiddels veel in tussendoortjes e.d. De pap daar moet ik erg aan wennen ;-)

      Succes ermee!

      Groetjes, Williene
    • Jeannette
      Jeannette vrijdag 15 feb 2013 om 13:57
      Ha Williene,

      Het sc-dieet is een dieet waarbij je totaal geen koolhydraten mag, behalve die uit fruit en honing(dat zijn de enkelvoudige die je darmen goed aankunnen).
      Dus al die andere granen mag je dan ook niet.
      Er zijn mensen die er goed mee kunnen leven, maar die kunnen dan wel tegen de noten.

      Natuurlijk is er geen bewijs dat de depressie daaraan te wijten is. Er waren natuurlijk nog meer factoren die meespeelden, o.a. de chronische darmontsteking. Maar omdat ik zo verzwakte, stond ik veel meer open voor dat soort "ziekten".

      Dat is ook de reden dat ik deze reactie gaf.
      Ik bedoelde het als een soort waarschuwing voor iedereen: Wees niet al te streng voor jezelf.Bij mij was de wil om zo te eten zo sterk dat ik de signalen die mijn lichaam gaf blijkbaar onbewust negeerde.

      Ik vind het daarom heel fijn dat jij dat sterk benadrukt: let op je lichaam, zorg dat je geen hongergevoel krijgt, eet waar je je goed bij voelt e.d. Dus het was niet bedoeld als kritiek op jou manier van eten, maar om aan te geven: "Kijk, zo kan het ook gaan, dus wees voorzichtig."

      De boekweit en de havermout ga ik echt eens proberen!

      Bedankt voor je betrokkenheid.
      Groetjes, Jeannette
  • jeannette
    jeannette woensdag 13 feb 2013 om 08:58
    Ha Williene, bedankt voor al je lekkere recepten!De kdn. hebben genoten van de appeltaart en de bolognesesaus. Over deze blog: ik heb een tijdje het sc- dieet gedaan i.v.m. chr. darmontsteking. Dat is ook zonder brood aardappels, rijst e.d.(tegen de noten kon ik niet). Maar ik viel heel erg af, verzwakte en raakte uiteindelijk zelfs in een depressie!! Dus ik zou erg voorzichtig zijn om daar allemaal mee te stoppen.Mijn lichaam heeft in ieder geval de langzame suikers/ zetmeel wel nodig!! Groetjes, Jeannette
  • Smakelijck E-nummer vrij! maandag 11 feb 2013 om 19:12
    Nou, ik heb het boekje gelezen hoor ;-)

    Ik vond het een leuk boekje om te lezen. En ik vond bovenstaande blog eigenlijk heel goed in het verhaal passen.

    Met uitzondering van de hoeveelheid granen. Alhoewel, in het boekje gaat het bij deze granen niet zozeer om de tarwe die ik beperkt adviseer, met name witte meel, maar dat keurt hij ook heel duidelijk af. Granen zijn alleen goed in volle korrel en dat ben ik het helemaal met hem eens. Helaas wordt ons (tarwe)brood zo bewerkt en bevat vaak een groot gedeelte wit meel dat je goed moet zoeken om nog zuiver volkorenbrood te vinden (zuurdesem).

    Varkensvlees aten wij al heel beperkt, maar na het lezen van dit boekje heb ik er voorlopig genoeg van. Net als van schaal en schelpdieren ;-)

    Bedankt voor je tip, nu heb ik hem dan eindelijk uitgelezen!

    Groetjes, Williene

  • Sandra
    Sandra woensdag 06 feb 2013 om 20:31
    Hoi Williene,

    Zoals velen hier, ook ik ben het helemaal eens met je 10 tips en probeer ze ook al zoveel mogelijk toe te passen. Dankjewel dat je dit deelt en mensen hiervan bewust wilt maken!
    Maar vroeg me wel af welke bronnen je gebruikt? Mijn ervaring is namelijk dat als je iets wilt vinden op internet, je het ook vindt (voor iedere mening vind je wel een onderbouwing bedoel ik) dus ik ben benieuwd waar jij je tips op gebaseerd hebt!
    Hartelijke groet
    • Smakelijck E-nummer vrij! woensdag 06 feb 2013 om 21:12
      Hoi Sandra,

      Bedankt voor je reactie. Het klopt helemaal wat je zegt en daarom ben ik ook altijd een beetje voorzichtig met google e.d. Zelfs snoep is heel gezond als je sommige bronnen moet geloven ;-) Er is overal wel iets positiefs of negatief over te vinden. Jammer, want het maakt de zoektocht nog ingewikkelder.

      Ik haal mijn info uit puur logisch nadenken, als je gewoon logisch denkt en eerlijk naar producten kijkt weet je zelf gewoon dat een aantal zaken niet gezond kunnen zijn, ook al zijn ze lekker.

      Ten tweede haal ik veel info uit boeken van artsen en gepubliceerde artikelen in medische tijdschriften.
      Bijv. het boek Anti-Kanker van David Serban -Schreiber heeft mij op een heel goed spoor gezet. Ook het boek van Kris Verburgh heeft mij heel veel duidelijkheid gegeven. Hij baseert al zijn adviezen op grote wetenschappelijke onderzoeken die onafhankelijk zijn uitgevoerd. Want ook met wetenschappelijk onderzoek wordt erg veel gesjoemeld en wordt er veel gemanipuleerd. Heel veel wetenschappelijke onderzoeken zijn daarom niet betrouwbaar.

      Hopelijk heb je zo een antwoord op je vraag?

      Groetjes, Williene

  • Anonymous
    Anonymous woensdag 06 feb 2013 om 19:42
    Ha Williene,

    Ze komen het vlees gratis thuis bezorgen in gekoeld transport,je kunt het online bestellen.
    Vond nog een lekker recept
    http://www.koffietijd.nl/recept/aardappelzalmschotel-met-spek-en-knolselderij/

    groetjes,
    Ange
    • Smakelijck E-nummer vrij! woensdag 06 feb 2013 om 21:05
      Oh, echt? Ga ik nog eens goed kijken! Dankjewel voor de tip!

      En bedankt voor je recept, ziet er inderdaad lekker uit!

      Groetjes, Williene
  • Anonymous
    Anonymous woensdag 06 feb 2013 om 19:41
    Ik ben ook sinds lange tijd weer eens langs de markt geweest voor een grote tas vol groenten en fruit. Afgelopen weekend je chocola, havermoutkoekjes en boterkoek gemaakt en vrijdag je babi pangang en op zoonliefs idee Chinese tomatensoep vooraf. Valt altijd erg in smaak. Ik had nu het vlees rond de middag al gemarineerd en dat maakte het nog veel lekkerder!
    Vanavond de gezonde shoarma gemaakt en een lekkere smootie toe, heerlijk!
    Super al die recepten, hoe meer je ze maakt, hoe enthousiaster je wordt!
    Gr. Mirjam
    • Smakelijck E-nummer vrij! woensdag 06 feb 2013 om 21:04
      Goed bezig ;-)
      Erg leuk om te horen dat je zo enthousiast bent!

      Succes ermee!

      Groetjes, Williene
  • Smakelijck E-nummer vrij! woensdag 06 feb 2013 om 19:04
    Wat fijn dat je reageert Hanna, klinkt goed je cake. Maar waar ik nu zo benieuwd naar ben, wordt de cake heel bruin door de palmsuiker? Ik vermoed van wel aangezien je het hebt over kruidcake. En heeft de smaak nog wat weg van gewone cake of niet te vergelijken?

    Ik ga me er ook binnenkort eens aan wagen!

    Nogmaals dank,

    Groetjes, Williene
  • Anonymous
    Anonymous woensdag 06 feb 2013 om 15:17
    Uh, nog even rectificatie op de ingr. van de cake. Geen speltmeel heb ik gebruikt, maar speltBLOEM.

    Groetjes,
    Hanna
  • Anonymous
    Anonymous woensdag 06 feb 2013 om 15:16
    Ik heb laatst een cake gemaakt met 200 gram roomboter, 200 gram speltmeel en 150 gram palmsuiker en 4 eieren. Die smaakte goed! Volgende keer doe ik er een rozijntjes door en dan kan het voor 'leken' het erop doorgaan als een soort kruidcake! Maar hier zeker voor herhaling vatbaar! (wel een cake met suiker dus...)
    Groetjes,
    Hanna
  • Smakelijck E-nummer vrij! woensdag 06 feb 2013 om 13:59
    Ha,

    Ik ga het nu zeker snel lezen en laat je weten wat ik ervan vond ;-) Hopelijk denk ik er nog aan...

    Over bijv. varkensvlees ben ik het helemaal mee eens. Vroeger aten we dit al zo min mogelijk omdat m'n moeder dit ook altijd zei en dat het ook echt niet gezond voor je was. Dat blijkt ook wel, want je kunt er allerlei klachten van krijgen.

    Ik ga het snel lezen, dankjewel ;-)

    Groetjes, Williene
  • Anonymous
    Anonymous woensdag 06 feb 2013 om 10:35
    Ha Willine,

    http://www.cowporation.nl/

    Ken je dit vlees?zou het wat zijn?

    groetjes,
    Ange
    • Smakelijck E-nummer vrij! woensdag 06 feb 2013 om 19:02
      Fijn dat je reageert Ina! Het is voor mij te ver vandaan, anders zou ik het ook eens gaan proberen ;-)

      En bedankt voor je bedankje, leuk om te horen!

      Groetjes, Williene
    • Ina
      Ina woensdag 06 feb 2013 om 15:10
      Cowporation....héérlijk gezond vlees. Als je het éénmaal hebt geproefd wil je nooit meer anders! (ik heb geen aandelen hoor, maar ben een enthousiaste consument)
      Weer veel dank Williene voor je heldere tips. Met vallen en opstaan, bij stukjes en beetjes, probeer ik mijn leven hierop aan te passen omdat ik er van overtuigd ben dat het GOED is.
      Veel succes met het bedenken van steeds weer lekkere nieuwe recepten.
    • Smakelijck E-nummer vrij! woensdag 06 feb 2013 om 14:03
      Ha!

      Ik ken het niet, misschien andere lezers? Het ziet er wel goed uit zo op het eerste gezicht!

      Groetjes, Williene
  • Anonymous
    Anonymous woensdag 06 feb 2013 om 10:30
    Ha Williene,

    leuk dat je hierop reageert!

    Ik ben erg benieuwd wat jij er van vindt als je het boek gelezen heb en hoop dat je er dan nog eens wat over zult schrijven...

    Natuurlijk heb je gelijk als je schrijft dat Bijbelse tijden anders waren dan de onze, maar door het lezen van dit boekje ben ik er bijvoorbeeld wel meer van overtuigd geraakt dat God bepaalde dingen onrein heeft verklaard en dat dit voor ons nog steeds het beste is! Ook Gods aanwijzingen over wat juist wel goed voor ons is, zijn zo goed om te gebruiken naast je gewone boodschappenbriefje! ;-) Wat mij betreft gaat het er dus niet zo zeer om dat wij moeten leven zoals ze dat deden in de tijd van de Bijbel, maar zoals God het voor ons bedacht...

    Nogmaals, ik hoop er nog wat over te lezen als jij het boekje ook uit hebt! ;-)

    Groet,
    AnneR
  • Smakelijck E-nummer vrij! woensdag 06 feb 2013 om 09:50
    Ha Annelies,

    Bedankt voor je reactie! Lunch meenemen voor werk is inderdaad erg lastig als je geen brood eet. Salades blijven toch niet echt heel erg lekker in een trommeltje ;-)

    Ik heb weleens van het boek gehoord, maar dat is ook alles. Ik ken het verder niet. Zal er eens naar speuren op internet!

    Groetjes, Williene
  • Jolanda
    Jolanda maandag 25 jul 2016 om 11:32
    Hoi Williene, in 1 van je recepten in Smakelijck Zoet heb je het over suikervrije speltbiscuitjes. (bij de chocoladecake met biscuit) Mag ik vragen waar je deze haalt of online besteld? Het lijkt me wel eens makkelijk om zoiets in huis te hebben als ik eens niet zelf bak. De kids vinden af en toe een koekje toch wel lekker. Zeker nu het vakantie is merk ik dat het makkelijk zou zijn om even iets lekkers maar wel veranwoords uit de kast te kunnen pakken. Alvast bedankt! (Ik heb het boek al een hele poos en pak hem heel vaak om inspiratie op te doen. Wat een heerlijke dingen staan erin!) Hartelijke groet, Jolanda.
    • Smakelijck maandag 25 jul 2016 om 14:43
      Hoi, Deze haal ik bij de natuurwinkel van het merk 't Molenaartje. Ze zijn wel gezoet met speltstroop. Voor heel af en toe vind ik deze prima. In taarten en baksels gebruik ik steeds vaker een bodem van bijv. dadels en noten of in de dadeltaart vervang ik de biscuit door glutenvrije crackers o.i.d. Succes in ieder geval!
  • rita exalto
    rita exalto maandag 25 jul 2016 om 22:06
    Hoi, welke glutenvrije crackers, merk? waar koop je die? groet Rita Nog een vraag: bij jumbo hebben ze nu fruit en kruid siroop van LIef, staat bij de diksappen. 50 procent minder suiker dan appelsap staat er op, dit heb ik na gekeken en klopt ook. t is ook 100 % natuurlijk? ingredienten: geconcentreerd appelsap 68% ,geconc. druivensap 36%,vlierbloesemextract, blauwe bessen uit sap concentraat, geconc. vlierbessensap. en natuurlijk aroma. Is dat wat? hier veel water en thee, soms erg verdunde appeldiksap...maar die suiker......dus ik dacht als dit de helft minder aan suiker is..... bedankt alvast. en wat welk soort handzeep gebruik je in de keuken en op de wastafel, zonder al te veel troep groetjes Rita
    • Smakelijck vrijdag 29 jul 2016 om 10:27
      De glutenvrije crackers heb ik van Le Pain des Fleurs, ze hebben diverse smaken. Te koop in de natuurwinkel. Wat betreft het sap: ik vind sappen uit concentraat geen goede keuzen, net zoals extracten en natuurlijke aroma's, daar kunnen ze van alles aan toevoegen zonder dit aan het etiket te hoeven toevoegen. Voor heel af en toe kies ik voor de kinderen dan diksap. Dit heeft maar 1 ingredient, namelijk appel. Elke fruitsap bevat (natuurlijke) suiker, dan liever puur natuur, dan een mix van concentraten, extracten en aroma's. Handzeep heb ik pure olijfoliezeep of handzepen van Werfzeep. Succes!
  • Jolanda
    Jolanda maandag 01 aug 2016 om 19:55
    Ik zag wel dat er in een heel aantal soorten rietsuiker zit. Niet veel, maar toch! Deze suiker is toch ook niet goed voor je bloedsuiker spiegel? Groetjes, Jolanda.
    • Smakelijck maandag 01 aug 2016 om 21:23
      Nee, inderdaad, die heb ik dus niet ;-) Bij ons hebben ze maar een paar soorten, o.a. de roze en de blauwe (met boekweit) Deze heb ik altijd en deze zijn sowieso suikervrij ;-)
      • Smakelijck maandag 01 aug 2016 om 21:29
        Ik heb het even nagezocht, deze soorten bevatten geen toegevoegde (riet)suiker: Roze: meergranen Blauwe: 100% boekweit Bruine: Kastanje Paarse: Vijgen Oranje: Uien
        • Jolanda
          Jolanda dinsdag 02 aug 2016 om 15:04
          Dankjewel voor je moeite!
Laat een bericht achter!
251