Dudok’s Appeltaart
Je hebt er vast weleens van gehoord of misschien wel geproefd: De beroemde appeltaart van Dudok. Iemand vroeg mij of ik deze wilde maken en het recept wilde delen en voíla, hier is hij dan! Volgens Teus (die hem ook maakte ;-) ) De lekkerste appeltaart! Veel succes met het recept en ik hoor graag of hij in de smaak is gevallen.
Fijn weekend!
Toevoeging (01-03-2021): Ik heb de taart inmiddels ook helemaal glutenvrij gemaakt, zie hiervoor de aanpassing onder het recept.
Dudok’s Appeltaart
Ingrediënten voor een bakvorm van 20 centimeter doorsnede:
Voor het deeg: 300 gram speltbloem of -meel, 225 gram roomboter, 75-100 gram kokosbloesemsuiker (of gebruik suikervrije abrikozenjam), snufje Keltisch zout
Voor de vulling: 1,2 kilo (Goudreinet)appels, 75 gram rozijnen, 1 eetlepel kaneel, 1 eetlepel kokosbloesemsuiker, 2 eetlepels roomboter
Voor de kruimels: 90 gram speltbloem of -meel, 30 gram kokosbloesemsuiker, 40 gram koude roomboter, snufje vanillepoeder
Bereiding:
Kneed alle ingrediënten voor het deeg tot een stevig deeg. Laat het deeg 30 minuten rusten in de koelkast.
Week de rozijnen 15 minuten in heet water. Schil de appels en maak ze schoon. Neem 1 grote appel of 2 kleine en snijd deze in kleine blokjes en kook deze met een beetje water tot moes. Snijd de rest van de appels in grove blokjes. Smelt de boter in een koekenpan en bak hierin de appelblokjes samen met de kaneel en de suiker. Voeg de moes toe en bak nog een paar minuten mee tot het vocht wat is verdampt.
Verwarm de oven voor op 190 graden.
Haal het deeg uit de koeling en vet de bakvorm in. Bekleed de bodem en de rand van de vorm met het deeg. Giet de rozijnen af en meng de appelvulling met de rozijnen. Verdeel de appelvulling over de bodem van de taart.
Maak de kruimels met de ingrediënten van het kruimeldeeg. Kruimel de ingrediënten tussen je vingers tot er mooie kruimels ontstaan. Verdeel de kruimels over de taart. Schuif de taart in de oven. Bak de taart in 50 minuten bruin en gaar. Héérlijk met wat geklopte slagroom, gezoet met honing of ahorn.
Wil je de taart glutenvrij maken, gebruik dan voor het deeg 175 gram glutenvrij meel (ik gebruikte boekweit) en 125 gram amandelmeel of hazelnootmeel. Voor de kruimels gebruik je 60 gram glutenvrij meel (bijv. boekweit) en 30 gram amandelmeel.
Eet Smakelijck!
Liefs, Williene